Stowarzyszenie Dr.Max Zdrowie zazielenia okolicę

Cały projekt przygotowaliśmy we współpracy z Fundacją Dotlenieni.org. Rozpoczęliśmy go jeszcze w kwietniu, a dokładnie 22.04.2021 w Światowy Dzień Ziemi. Wtedy to, ze względu na ograniczenia epidemiologiczne, przekazaliśmy materiały edukacyjne i zaproponowaliśmy pracownikom sieci franczyzowej Dr.Max udział w dwóch warsztatach online:

Dotleń swoje Biuro – przygotowanym przez dotelnionych.org. W czasie jego trwania uczestnicy dowiedzieli się czym jest smog i zanieczyszczenie powietrza oraz jakie są przyczyny ich powstawania. Omówiony został zbawienny wpływ roślin na jakość powietrza w pomieszczeniach, w których mieszkamy i pracujemy. Warsztat zakończył się krótką prezentacją przykładowych EKOaranżacji wnętrz.

Czyj to śmieć? Podstawy segregacji – ten warsztat przygotowała pracownica Działu Personalnego, z wykształcenia mgr ochrony środowiska oraz pasjonatka ekologii, a także autorka bloga Matka Zmienia Klimat. Podczas spotkania rozmawialiśmy o problemie śmieci i roli recyklingu, ale przede wszystkim uczyliśmy się, jak je prawidłowo segregować.

Jako Stowarzyszenie w czerwcu udało nam się kontynuować Święto Ziemi. Dla osób chętnych zorganizowaliśmy specjalne wydarzenie w postaci sadzenia drzew i krzewów. Na cel akcji wybraliśmy pobliskie przedszkole, aby zazielenić i zacienić Dzieciakom podwórko. Pracy było dużo, ponieważ udało nam się posadzić 30 drzew i 160 krzewów, ale rąk do pomocy i świetniej zabawy nie brakowało. Na miejscu prowadziliśmy również mini szkolenie dla dzieci, dot. tego dlaczego ważne jest tak dbanie o środowisko.

Do akcji zgłosiło się aż 33 wolontariuszy, pracowników centrali sieci franczyzowej Dr.Max. Każdy z nich otrzymał na pamiątkę specjalnie koszulki, dedykowane bezpośrednio do tej akcji.  Mamy nadzieję, że to dobra zapowiedź dla dalszych działań, ponieważ los naszej Planety mocno leży nam na sercu!

Jesteśmy bardzo dumni, że tak wielu naszych pracowników zaangażowało się w akcje, co pokazują poniższe zdjęcia.