Szczepmy się na MAXa! Nie tylko w przychodniach, ale i aptekach

Już od listopada dostępne są kolejne szczepienie ochronne w aptekach. Teraz zaszczepisz się nie tylko na grypę czy COVID-19 (od grudnia), ale także na pneumokoki. Szczepiąc się w aptekach oszczędzamy czas – kwalifikację do szczepień przeprowadza farmaceuta przed podaniem preparatu. Czy zwiększy to wyszczepialność osób dorosłych w Polsce? Mamy nadzieję, że TAK!

Jak wygląda szczepienie w aptece?

W aptekach mogą być zaszczepione tylko osoby dorosłe. Szczepienia wykonują farmaceuci, którzy posiadają specjalne uprawnienia, co gwarantuje bezpieczeństwo. Przed podaniem szczepionki farmaceuta prowadzi wywiad zdrowotny z pacjentem oraz bada temperaturę ciała. Po zaszczepieniu farmaceuta dokonuje wpisu w elektronicznej Karcie Szczepień. Warto podkreślić, że apteczne punkty szczepień są odpowiednio wyposażone i przygotowane do realizacji szczepień.

Na co można się zaszczepić w aptece i jak wygląda refundacja?

Od września dostępne są szczepionki przeciw grypie. Szczepienie finansowane jest przez NFZ od listopada. Refundowaną receptę na szczepionkę może przepisać lekarz, natomiast farmaceuta ma możliwość wystawić pacjentowi pełnopłatną receptę farmaceutyczną. Od 1 listopada wchodzi także możliwość zaszczepienie przeciw pneumokokom. Całkowicie bezpłatnie mogą się zaszczepić seniorzy powyżej 65 roku życia.

Szczepionki na COVID zgodnie z zapowiedzią resortu zdrowia będą dostępne w grudniu. W aptece zaszczepić się będą mogły się osoby powyżej 18 roku życia. Warto zweryfikować które apteki i w jakie dni szczepią.

SzczepmyNaMAXa

Zaszczepić można się m.in. w wybranych aptekach uczestniczących w sieci franczyzowej Dr.Max, gdzie na grypę zaszczepiło się już prawie 10 tys. pacjentów, a przeciwko COVID-19 ponad 120 tys. Prezentowane dane uwzględniają wyniki z roku 2022-2023. Mamy nadzieję, że przedstawione liczby zdecydowanie wzrosną, bo tegoroczny sezon na szczepienia wciąż trwa.

Najbliższa aptekę uczestniczącą w sieci franczyzowej Dr.Max, która wykonuje szczepienie – można znaleźć dzwoniąc pod nr Infolinii Dr.Max + 48 71 711 98 88, a następnie udać się do niej w dogodnym terminie. Usługa zaszczepienia w aptekach sieci franczyzowej Dr.Max jest za darmo.